Romagna mia

“Ver weg van mijn Romagna kan niemand zijn”

“Romagna mia” is voor velen het Romanjoolse volkslied. Volg deze link maar om het te beluisteren en een aantal beelden van onze streek te bewonderen. De tekst van Secondo Casadei is Romagna en haar inwoners ten voeten uit. Altijd weer dat verlangen en heimwee naar muziek maken, dansen, samen eten en genieten van het leven.

De entroterra van Romagna staat bekend om haar Festa’s en Sagra’s . De feesten en de heiligenfeesten. En natuurlijk de markten, zoals de mark ter gelegenheid van de Formaggio di Fossa, wild en truffels. De eerste erwten hoeven maar boven de grond te komen of er wordt al een lokaal feest georganiseerd.

Voor ons is er geen groter plezier dan om onze gasten daarmee kennis te laten maken. Weg van het massatoerisme.

Casa Calénc ligt in het groene hart van Romagna. Volop natuur en rust. Met vele mogelijkheden om te wandelen, fietsen op racefiets of mountainbike.

De bron van de Rubicone ligt een paar kilometer bij ons vandaan. Duurzaam toerisme, Turismo Slow zijn gevleugelde kreten. Voor Han is er geen groter plezier dan met gasten te wandelen over een van de 15 gemarkeerde paden. Of daarbuiten. Om eetbare planten te zoeken om later klaar te maken.

Beelden zeggen meer dan mijn woorden. Bekijk de fotogalerijen over de natuur, de feesten en het eten.

Natuur en wandelen

Er zijn in 2016 vijftien nieuwe wandelpaden aangelegd, gemarkeerd en beschreven. En 10 MTB paden. Ook zijn er ruiterpaden. Je kunt zelfstandig wandelen, “selfguided” met de app van Viewranger. In deze app kun je de actuele file van de gekozen wandeling downloaden. Natuurlijk is er ook een wandelkaart. Als je dat wilt wandelen Han en onze border collie Reddi mee.

Er is een site met alle wandelingen in het Engels met een korte beschrijving. Inclusief de mogelijkheid om iedere wandelroute als gpx-file te downloaden voor gebruik op je smartphone.

Feesten en markten

Feesten en markten zijn er volop. In juni tien dagen feest in Forlimpopoli ter ere van Pellegrino Artusi die als eerste een kookboek schreef in begrijpelijk Italiaans. Met de uitnodigende titel ““La Scienza in cucina e l’arte di mangiar bene” . Oftewel de kennis van de keuken en de kunst van het lekkere eten. Op de oktoberzondagen zijn de truffelfeesten in Sant’Agata Feltria. Het stadje loopt vol met Italianen om truffels, salami’s van wildzwijn en ree,  paddenstoelen en vele andere lekkernijen te proeven en kopen. Vele kleinere feesten in de omgeving staan niet op internet. La dolce vita op het Romagnoolse platteland. Je eet aan lange tafels en hoort alleen maar Italiaans om je heen.

Hieronder een foto-impressie.

Lekker eten